CARTA AL PRESIDENT DEL TSJC, SR. BARRIENTOS. TOGA I LA VIGILÀNCIA DE PARETS

Esteu aquí

 

COMUNICAT (PDF)

Barcelona, 02 d’agost de 2019

 

Excm. Sr. Jesús María Barrientos Pacho

President del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

Passeig Lluís Companys, 14 - 16

08018 Barcelona

 

 

Sr. President,

 

En la nostra condició de sindicat representatiu dels funcionaris del cos de Mossos d’Esquadra, en veiem en l’obligació d’adreçar-nos a vostè en relació a l’Acord que va prendre la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en data 5 de febrer de 2019, pel qual reclamava al cos de Mossos d’Esquadra la protecció “presencial i permanent” de les seus judicials dels 49 partits de Catalunya. La intensitat d’aquest desplegament va ser rebaixat mínimament amb efectes 15 de maig de 2019, però “mantenint el mateix disseny i l’actual dimensió dels dispositius policials”.

 

Potser, la Sala de Govern no és conscient del que suposa això per un cos que al 2018 disposava de 16.450 efectius, 700 menys que al 2012 (17.160), tot i assumir en aquests temps de forma integral totes les competències com a policia de Catalunya, estar en nivell 4 sobre 5 d’alerta terrorista i el creixement tant de la població estructural com l’increment exponencial del turisme i visitants a Catalunya.

 

Un dispositiu com l’acordat en data 5 de febrer de 2019 ha suposat destinar diàriament tres torns una patrulla de dos efectius a 49 seus judicials, és a dir, 294 agents dels cos de Mossos d’Esquadra estan diàriament vigilant de forma permanent les seus judicials (o com entre els companys es diu, “vigilant parets”).

 

És cert que la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no és responsable de les lamentables condicions en les quals desenvolupem el nostre servei, ni tampoc de la incompetència al capdavant del Departament d’Interior de polítics de tots els colors que ens han portat a les pitjors condicions laborals de la història i s’ho veuen passar des d’una cadira com si res.

 

Però no és menys cert, que la manca d’efectius que ha propiciat la seva ordre està comportant una minva proporcional en la seguretat de tots els ciutadans de Catalunya. No ens pertoca valorar si és més important vigilar 49 edificis o donar protecció a la ciutadania, això és un element a considerar i reflexionar tant per de la Sala de Govern que presideix, com pel Consejo General del Poder Judicial i del Govern de la Generalitat de Catalunya com a màxim responsable del cos de Mossos d’Esquadra.

 

Aprofitem el benentès per a explicar-li exemples dels efectes perjudicials d’aquesta ordre, que policialment té el nom de dispositiu TOGA dins el Pla Operatiu MINERVA:

 

Tarragona

 

 • El patrullatge preventiu no existeix, només cal veure als diaris com es va incrementant robatoris i d’altres delictes en diverses zones i com creix la inseguretat ciutadana.

 

 • Un cap de setmana de torn T/N va entrar a Tarragona fins a tres incidents d’un agressor de VIDO, reincident i amb Ordre de Protecció de la víctima, havia agredit al pare de la víctima. Mossos no vam poder anar, estàvem al TOGA. Guàrdia Urbana tampoc podia… Durant tot el torn, tot i tenir identificat a l’agressor i saber per on es mou, no es va poder fer res per la manca d’efectius.

 

 • Ha entrat, almenys un cop, una temptativa de suïcidi i se li va donar prioritat al Toga, tot i estar a pocs metres del lloc on va passar incident. És habitual que entrin VIDO’S i es prioritzi el TOGA. Últimament s’ha aixecat el TOGA en alguns casos molt puntuals, retornant al lloc d’immediat després de l’incident.

 

 • No es dona resposta a requeriments nombrosos d’alarmes, perquè el efectius destinats al TOGA no es poden moure.

 

 • Incendi a empresa pròxima a la BASF, s’activa PLASEQCAT Nivell 1, tots els efectius estan allà, de Tarragona i Salou. Menys el TOGA que segueix vigilant parets… No van ni als diferents incidents que entren a SRC.

 

Tancament de comissaries

 

 • Una comissaria de la RP Camp de Tarragona, durant un torn de nit i en cap de setmana, per ordres del cap de torn regional es va tancar. Una patrulla estava al servei Toga i el cap de torn, va tenir que agafar el company de porta per tal de fer binomi i anar amb un servei de violència domèstica, deixant la comissaria sola, amb tot l’armament que hi ha a l’interior i els vehicles privats i policials.

 

Servei Toga efectuat per un sol agent

 

 • Degut a la manca d’efectius i la prioritat al Toga, molts cops el servei l’ha tingut que fer un sol agent. Això ha passat a alguna comissaria (per raons de seguretat no facilitarem dades) i també, per tal d’adreçar-se a un servei, el cap de torn regional ordena que un agent de Toga efectuï patrulla amb el cap de torn que estava unipersonal. (Restant el company sol, més de quatre hores a l’interior del cotxe).

 

 • Aquest estiu hi ha hagut diverses tardes i nits on a l’Alt Camp, Priorat, Terra Alta... i un llarg etcètera de comarques... només havia l’efectiu que cobria TOGA. Cap patrulla disponible a requeriment del ciutadà ni atenent incidents.

 

Problemes per a fer relleus, descans i àpats

 

 • Són moltes comissaries on hi ha molts problemes per tal de fer relleus i així poder fer el descans i realitzar l’àpat que pertoca o fins hi tot, fer les necessitats al servei. (Tenim molts exemples, on més d’un cop, no s’han pogut fer relleus per anar al WC). Tenim coneixement que hi ha companys que han tingut d’orinar a l’interior d’una ampolla des de l’interior del vehicle. És una autèntica vergonya.

 

Manca de patrullatge dinàmic i preventius a diferents comarques

 

 • Són moltes poblacions, ciutats, i varies les comarques que no es poden cobrir des de fa molts mesos degut a la manca d’efectius que pateix el cos i l’obligació de tenir dos agents custodiant unes parets.

 

 • Als pobles de la zona de Pirineu, Ponent i un llarg etcètera... costa veure efectius de Mossos fent patrullatge preventiu tant a USC com Trànsit, i mentre la sinistralitat a les carreteres catalanes va en augment.

 

Protecció de les inclemències climatològiques

 

 • Molts jutjats no tenen ni una sola ombra, arribant a suportar els més de 40 graus de temperatura. Tenim diversos casos on companys/es han patit un cop de calor.

 

Salou

 

 • Va haver un incident que va tenir que cobrir una patrulla no uniformada, es va complicar i va tenir que anar sol el Cap de Torn, per a recolzar (les dues patrulles operatives que hi havia, una estava al Toga de Tarragona i l’altra li anava a fer el relleu). Per sort, l’ARRO va poder donar resposta. Malgrat això, els agents van resultar lesionats.

 

Lleida

 

 • Una única patrulla habitualment per a cobrir tota la ciutat de Lleida i una única patrulla per cobrir tot el Segrià (3ª comarca més gran de Catalunya). Ni vigilància ni prevenció.

 

 • Tenim constància que des de que hi ha el dispositiu TOGA els fets delictius han augmentat i molt, ja que no es pot fer el patrullatge preventiu. No només al Segrià, sinó arreu de Catalunya.

 

 • USC Tàrrega i Cervera: No es poden atendre els requeriments dels ciutadans degut a la greu manca d’efectius que hi ha i que s’ha de cobrir el TOGA, una única patrulla de Trànsit per cobrir la Segarra, l’Urgell, part del Pla d´Urgell i la

 

Noguera… i s’ha enviat fins i tot a Trànsit a fer Toga per alliberar l’indicatiu d’USCper atendre incident… El mateix diríem de Ponts i Balaguer, comissaries amb molt pocs efectius i on el TOGA fa que es deixin d’atendre requeriments.

 

Regió Policial Central

 

 • Sala Comanament Regional Bages ha d’anar a fer TOGA a Solsona perquè pugui sortir alguna patrulla al carrer. Hi ha caps de setmana que per disposar de patrulles ha d’anar Serveis Regionals a fer TOGA a Berga.

 

L’Ametlla de Mar

 

 • El fet de cobrir el Toga i la manca d’efectius fa que algun cop en torns de DIA o T/N de 12 hores s’hagi deixat un únic efectiu sol a comissaria i única patrulla a TOGA Tortosa, i amb un temps de reacció davant qualsevol incident de 30 minuts per atendre o recolzar el  company.

 

Barcelona

 

 • Només cal veure els mitjans de comunicació per a veure la situació real, la inseguretat ciutadana que hi ha, la greu manca d’efectius i nosaltres amb el TOGA per bandera sense que cap responsable ni polític ni policial transmeti al magistrat que els mossos no podem assumir el dispositiu TOGA per una qüestió tan evident com és la “seguretat pública”.

Bé, i així podríem omplir entre 200 i 300 fulls, com aquests, explicant tots els problemes pels nostres companys/es i per a la seguretat de tota Catalunya.

 

Li agraïm l’atenció que ens ha mostrat i preguem que tingui aquestes consideracions. Per sort o per desgràcia vostè té la darrera paraula: o permet recuperar la seguretat a Catalunya, o continuem “vigilant parets”.

 

Restem a la seva disposició per qualsevol dubte o aclariment al respecte.

 

 

 

Categories: 
Newsletter category: