RESUM I PROPOSTES USPAC: COMITÈ SALUT I RISCOS LABORALS

Esteu aquí

84/2015 

REUNIÓ 2-10-2015

COMITÈ DE SEGURETAT I SALUT LABORAL

 

PROPOSTES USPAC

 

MALALTIES PROFESSIONALS- ILT 100%

Requerim urgentment que es reconeguin com a malalties professionals, la grip, tuberculosi, sarna, i altres que per raó de la nostra feina no estan reconegudes.

Som coneixedors que l'administració de l'Estat, mitjançant la Seguretat Social, són els que determinen el quadre de malalties professionals que configuren les contingències professionals objecte de la protecció de la seguretat social.

USPAC considerem que aquestes són insuficients i que la Direcció General ha d’instar a la Seguretat Social, a incorporar les malalties laborals dels membres de Cos de Mossos d'Esquadra, aquelles que es puguin determinar una causa efecte, posant els mitjans i estudis escaients per a poder demostrar aquesta causa efecte. Ens referim en els casos de:

-Treball continuat en situacions penoses en els serveis policials on els agents son sotmesos a intenses pluges, nevades, incendis, onades de calor i riscos químics. Són justament quan es donen aquestes situacions, quan cal la presència d'agents als espais i vies públiques per a garantir la seguretat, en especial en activacions dels plans d'emergència INUNCAT, NEUCAT, VENTCAT, TRANSCAT,..

-Treball en contacte amb llocs i persones que poden contagiar malalties.

Subsidiàriament el Real Decret llei 20/2012 estableix que l’administració pública podrà complementar les prestacions percebudes pels funcionaris en situació d'incapacitat temporal per contingència comuna en determinats casos.

USPAC sol·licitem que els casos exposats anteriorment gaudeixin d'una especial protecció, ja que els policies estan sotmesos a agressions ambientals, moltes vegades en compliment dels plans de seguretat i emergències de la GENCAT i requereixen un 100% de les retribucions en situació d'incapacitat temporal, com ja es contempla en determinats casos per acord de 20 de setembre de 2010 a la Mesa d'empleats públics de l'Administració de la Generalitat.

L'administració ha respost que la petició està molt ben argumentada i fonamentada i estudiarà si hi ha una fórmula per a poder aplicar la petició d'USPAC.

 

2a ACTIVITAT I AGENTS AMB DISCAPACITAT

Proposem DESENCALLAR la situació laboral dels companys amb discapacitat,  NOVA regulació de la Segona Activitat: Hi ha agents que han  passat per una pèrdua de capacitat física, però que en cap cas han perdut la capacitat psíquica i és tant o més vàlid en llocs adients a la seva nova situació, SENSE haver de degradar/regressió i/o perdre la credencial policial, ni la categoria professional.

Aportem al Comitè el cas d’un afectat, David L., (CAPORAL DEL CME,  membre de la Junta General d'USPAC i membre de l'associació AILMED), el qual exposa la situació de frustració i de discriminació que pateixen els mossos discapacitats, als quals els han delegat tasques de suport tècnic al CME.

Els representats de l'administració es mostren sensibles amb la problemàtica i es mostren disposats a avançar amb les negociacions per a poder arribar a confeccionar una nova legislació al respecte, a través del Parlament de Catalunya.

Pla de prevenció AUTÒLISI

USPAC ha demanat un pla específic d’autòlisi al CME. L’administració manifesta que l’afectació al cos no és superior a la població en general. Què s’ha fet un comitè al respecte. S’ha iniciat una formació específica per a agents i comanaments. Proposem que cal difusió entre tots els membres del CME, i el servei de suport psicològic a disposició de tots els membres del CME.

Vehicles policial Seat Leon

No són els més adients per a patrullar, són massa baixos, en comparació als Seat ALTEA XL, aquests darrers son més amplis i més còmodes pel patrullatge continu.

Un Seat Leon té el mateix cost econòmic que un Seat ALTEA, així doncs demanem que s'adquireixin i s'emprin pel patrullatge els Seat ALTEA XL o vehicles de les mateixes dimensions.

Comissaries com Lleida al substituir el Rènting ja no han arribat vehicles 4x4. A la RPP Occidental tenen els ALTEA FreeTrack 4x4. Caldria dotar d'aquests vehicles a la resta de comissaries que tenen àmbit d'actuació en zones no urbanes.

Malgrat l'Altea XL sigui preferit al Seat Leon, USPAC creu que els vehicles que actualment utilitzen les unitats que garanteixen la seguretat ciutadana no es poden considerar vehicles policials de “veritat” sinó turismes logotipats i amb equipaments annexes d'ús policial.

El govern italià va comprar a la factoria Seat de Martorell vehicles policials pel cos de policia Carabinieri. Demanem que s'analitzi les característiques dels vehicles adquirits pel govern italià i que es faci un estudi comparatiu de seguretat i ergonomia, en comparació amb els vehicles utilitzats actualment pel Cos de Mossos d'Esquadra.

Cal dotar als agents amb vehicles que ofereixin un plus de D’AUTOPROTECCIÓ, ja que els agents estan exposats a agressions i accidents, incrementat per l’increment d’alerta “jihadista”.

L'administració respon, el problema que hi ha és que el model Seat Altea deixen de fabricar-lo enguany.

L'administració informa que no compraran vehicles com els dels Carabinieri sense donar cap explicació del perquè.

LIPOATRÒFIA – SALA REGIONAL GIRONA

USPAC ha fet referència als casos de lipoatròfia de la Sala Regional de Girona i l'estat de les instal·lacions, amb els cables desallotjats, el terra ceràmic i sense disposar d'un terra tècnic per a reduir la càrrega electrostàtica. L'administració es compromet a fer una visita del lloc, en previsió de que es realitzi una visita de riscos laborals el dia 20/10/2015.

ARMILLES ANTITRAUMA- BRIMO/ARRO

Es tracta la problemàtica de les armilles antitrauma dels grups d'ordre públic i l'administració diu que van haver de prioritzar les armilles balístiques a altres unitats i de seguida que tinguin disponibilitat dotaran d'armilles balístiques a aquestes unitats.

USPAC demana mitjans de subjecció de les armilles un cop emmagatzemades a l'interior dels vehicles.

CANVI/REPOSICIÓ UNIFORMITAT

En referència a la uniformitat no hi han previstos canvis i s'ha adquirit uniformitat per a cobrir bé les reposicions.

L'administració ha adquirit noves botes de més qualitat i més cost econòmic.

USPAC demana que es faciliti la participació dels agents en el parer del material policial i uniformitat a utilitzar.

FUNDES ARMA CAMAL (“PERNERA”)

USPAC demana que es valori l'adquisició de fundes de pistola de cama per a minimitzar problemes de lumbàlgia i/o altres similars.

ALTRES TEMES (PUBLICAREM RESUM)

Catalunya, 3 d’octubre de 2015                  

 

 

COMUNICAT PDF (CLICKA)                                      

Categories: